Kontrola pristupa i evidencija radnog vremena


Kontrola pristupa


Sistemi za kontrolu pristupa funkcionišu po principu dodeljivanja prava ko, kad i gde može da pristupi prostoru koji je zaštićen. Osim toga, tom prilikom se vodi i evidencija za uspešne i neuspešne pristupe prostoru koji je neophodno zaštititi. Zahvaljujući kontroli pristupa, moguće je regulisati ulazak ui/ili izalak iz štićenog prostora. Preporučuje se da se sistem za kontrolu pristupa poveže sa drugim bezbednosnim sistemima, kao što je na primer alarmni sistem i sve njegove varijante: protivprovalni i protivprepadni sistem, sistem video obezbećenja, sistem zaštite od požara i slično.
šta obuhvata kontrola pristupa?


Sa kontrolom pristupa je moguće ograničiti pristup sistemu fizičkih ili virtualnih resura. Na primer, u računarstvu, kontrola pristupa bi bila proces kojim se korisnicima omogućavaju pristup i određene privilegije u sistemima, resursima ili informacijama.

Da bi bilo moguće pristupiti određenom objektu ili informacijama, potrebno je pokazati određene akreditive koje dolaze u različitim varijantama. Najsigurnije su svakako one koje je nemoguće preneti. Na primer, ID kartice je lako preneti na drugo lice ili ukrasti, pa je neophodno obezbediti bolju zaštitu u vidu autentifikacije. Osim što bi osoba u tom slučaju pokazala akreditive, morala bi da upotrebi i drugi faktor za potvrdu identiteta kao što je PIN kod ili čak biometrijsko čitanje.

Kada je reč o čitačima akreditive za kontrolu pristupa, najčešći su šifarnik sa tastaturom, LED ekranom ili LCD touch screen ekranom, zatim, tu su čitači ID kartica za spoljašnju, unutrašnju ili kombinovanu upotrebu, a na kraju dolaze i čitači otiska prsta, čitači linija šake, čitači za prepoznavanje glasa čitači zenica oka (jednog ili oba), kao i 2D i 3D čitači za fizionomiju lica.


Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

.
Copyright © 2018 Janković Fiskal. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS